Onze diensten

Familie

Na jouw studie of opleiding start je je maatschappelijke carrière. Je gaat samenwonen of misschien wel (her-)trouwen. Dan komt de zorg voor kinderen, alleen of samen met jouw partner. Ben je en blijf je gezond? Uiteindelijk besluit je de onderneming te staken of te verkopen. Wat ga je delen met jouw ex-partner? Betaal je alimentatie?

In elke fase in jouw leven spelen er andere kwesties. Die kun je vooraf en soms ook achteraf goed regelen bij de notaris. Door het vast te leggen op papier voorkom je mogelijk het risico op onduidelijkheid of nare procedures achteraf.

Zo leg je in een samenlevingscontract of huwelijksvoorwaarden vast wat gedurende en aan het einde van een relatie je rechten en verplichtingen zijn. En als je nu al wilt starten met het schenken van vermogen aan kinderen of kleinkinderen, dan kun je dat vastleggen in een schenkingsakte. Samen met jou bespreken we de mogelijkheden en natuurlijk eventuele voor- of nadelen. Stap voor stap. Voor vrijwel iedere situatie is een oplossing te bedenken.

Huwelijksvoorwaarden en partnerschapsvoorwaarden


Per jaar trouwen in Nederland ruim tachtigduizend mensen met elkaar (inclusief het aangaan van een geregistreerd partnerschap). Slechts een deel van de stellen sluit vooraf een overeenkomst in de vorm van huwelijksvoorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden). Zonder huwelijksvoorwaarden trouw je volgens het wettelijk stelsel in gemeenschap van goederen, die ingaat bij het sluiten van het huwelijk.


lees meer...

Samenlevingscontract


Als je gaat samenwonen dan kun je een samenlevingsovereenkomst sluiten. In het samenlevingscontract maak je samen met jouw partner afspraken over de samenwoning. Het contract is bindend tussen jullie beiden. Als een van beide partners komt te overlijden, dan is een deel van de afspraken ook bindend voor de erfgenamen.


lees meer...

Scheiden of uit elkaar gaan


Als de samenwoning of het huwelijk eindigt, dan worden de gezamenlijke bezittingen meestal verdeeld. De afspraken daarover worden dan vastgelegd in een overeenkomst of echtscheidingsconvenant. Wordt daarbij overeengekomen dat de woning op naam wordt gezet van een van beide ex-partners, dan is een notariële akte van verdeling vereist. In de akte van verdeling worden de gemaakte afspraken dan uitgevoerd. Ook een (hypothecaire) geldlening wordt dan in de verdeling van de woning ‘meegenomen’.


lees meer...

Voogdij


Kinderen staan onder ouderlijk gezag. Gezag betekent de zeggenschap van de ouders over de verzorging en opvoeding van het kind, het bewind van zijn vermogen en de vertegenwoordiging in en buiten rechte. Maar dat gezag kan door het overlijden van beide ouders geheel komen te ontbreken. De wet staat dat niet toe en om die reden moet er zo snel als mogelijk worden voorzien in deze zeggenschap. Omdat alleen ouders gezag kunnen hebben, wordt in dat geval in de zeggenschap voorzien door de aanstelling van een voogd.


lees meer...

Schenken


Wil je een schenking doen, dan kan het verstandig zijn om naar de notaris te gaan. In een enkel geval is het zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een schenking op papier. Maar er zijn meer redenen om de schenking vast te leggen. Aan de schenking kun je namelijk ook voorwaarden verbinden. Zo kun je bepalen dat een schenking herroepelijk is of dat de schenking onder bewind staat. Verder is het mogelijk om te bepalen de schenking niet zal worden betrokken in een gemeenschap van goederen. Ten slotte kun je bij het doen van de schenking aan de begiftigde een verplichting opleggen.


lees meer...

 

Overlijden

Je kunt zelf bepalen aan wie je jouw vermogen nalaat. Leg je wensen vast in een testament. Valt een nalatenschap open, dan kun je ook bij de notaris terecht.

Erfrecht & testament


Als je een testament maakt, dan kun je zelf in grote mate bepalen aan wie je je erfenis nalaat. Door het benoemen van erfgenamen en het maken van legaten verdeel je de nalatenschap. Maar in een testament kun je veel meer zaken regelen, zoals de benoeming van een executeur of het instellen van een bewind. Je kunt ook een testament maken om een eerder testament te herroepen. Weet je niet meer wat er in een eerder testament staat (en je kunt hem ook niet meer vinden)? Maak dan een testament met (alleen) een herroeping. Alle testamenten (ook buitenlandse) treden dan niet meer in werking bij jouw overlijden!


lees meer...

 

Boedelbehandeling

Heb je vragen over een van deze onderwerpen of misschien een heel ander onderwerp? Laat ons dat dan weten.

Onroerend goed

Alles rondom de koop of verkoop van jouw woning, (eeuwigdurende) erfpacht, splitsing in appartementsrechten en hypotheek. En natuurlijk nog veel meer. Wij maken voor jou de documenten.

Huis kopen

Heb je een huis gekocht, dan heb je voor de levering en de eventuele hypotheek een notaris nodig. In Amsterdam wordt de kopovereenkomst (meestal) vastgelegd in een onderhandse akte die door de notaris wordt voorbereid en doorgenomen met alle partijen. De afspraak voor het doornemen van de koopovereenkomst wordt meestal binnen 2 of 3 werkdagen gemaakt. Wij zijn je graag van dienst.

Hypotheek

 

Splitsing in appartementsrechten

De gezamenlijke appartementseigenaren van een gebouw hebben er soms behoefte aan om de akte van splitsing te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat het reglement sterk is verouderd, de bergingen op zolder bijeen moeten worden gevoegd, of een indeling wijzigt. De splitsing kan worden gewijzigd op basis van een besluit van de vergadering van eigenaars of met een volmacht van de alle eigenaars afzonderlijk.

Staat het gebouw op erfpachtgrond, houd er dan rekening mee dat de gemeente als eigenaar van de grond medewerking moet verlenen aan de wijziging. Staat de woning in Amsterdam, houd dan rekening met een wat langere doorlooptijd.

Wij geven je graag meer informatie en over de mogelijkheden.

Erfpacht

Wil je (in Amsterdam) overstappen van voorlopige naar eeuwigdurende erfpacht, geef ons dan op via het portal van de gemeente Amsterdam. Wij verzorgen de overstap graag voor je, tegen een voordelig tarief.

Heeft de verkoper de gunstige voorwaarden van 2019 vóór 8 januari 2020 in het Overstapportaal van de gemeente Amsterdam geregistreerd, dan neem je die automatisch over na de levering van de woning. Heeft de verkoper niet een aanvraag geregistreerd, dan heb je de gunstige voorwaarden niet meer.

Heb je vragen over een van deze onderwerpen of misschien een heel ander onderwerp? Laat ons dat dan weten.

Advies

De notaris kan ook behulpzaam zijn zónder het maken van een akte. Soms helpt een mondeling of schriftelijk gegeven advies, een goed gesprek of een second opinion je al meteen een aardig eind op weg.

Advies


De notaris kan ook behulpzaam zijn zónder het maken van een akte. Soms helpt een mondeling of schriftelijk gegeven advies, een goed gesprek of een second opinion je al meteen een aardig eind op weg.

Er is vaak en veel onduidelijkheid over de wijze waarop een nalatenschap moet worden afgewikkeld. Onderling geruzie over de te snelle verdeling van de inboedel. Verrekening van eerdere schenkingen. Of de gevolgen van testamentaire bepalingen. Het is slechts een greep uit de oneindige hoeveelheid oorzaken waarom nabestaanden niet verder komen met het afwikkelen van de nalatenschap.

Vraag je je af of de afspraken die zijn opgenomen in een overeenkomst of conceptakte wel juist zijn weergegeven, dan is een second opinion of een concreet advies goed te gebruiken. Of wil je graag dat je wordt vertegenwoordigd bij het ‘uitonderhandelen’ van jouw familierechtelijke of erfrechtelijke belangen?

In dat geval kun je contact met ons opnemen. Eenvoudige kwesties beantwoorden we natuurlijk meteen. Voor meer ingewikkelde kwesties maken we graag een afspraak op kantoor of via Zoom of Teams. Dan kijken we samen wat we voor je kunnen betekenen. We kunnen namens jou met een andere partij of betrokkene contact opnemen. Dan laten we weten wat jij vindt of we voeren namens jou de onderhandelingen. Over de juridische aspecten laten we ons natuurlijk niet van de wijs brengen.

Maar voor een algemeen adviesgesprek zoals over testamenten, samenlevingsvormen of het doen van schenkingen ben je natuurlijk ook van harte welkom. Je bent dan gauw weer geïnformeerd over wat jouw mogelijkheden zijn.

Mediation


Je kunt komen te zitten met tal van vragen, zoals: Kan ik een nalatenschap misschien beter beneficiair aanvaarden? Er staat een tweetrapsmaking in het testament en wat doe ik daarmee? Klopt het eigenlijk wel, wat de notaris of executeur mij vertelt.

In dat geval kun je contact met ons opnemen. Eenvoudige kwesties beantwoorden we natuurlijk meteen. Voor meer ingewikkelde kwesties maken we graag een afspraak op kantoor of via Zoom of Teams. Dan kijken we samen wat we voor je kunnen betekenen.

We kunnen namens jou met een andere partij of betrokkene contact opnemen. Dan laten we weten wat jij vindt of we voeren onderhandelingen. Over de juridische aspecten laten we ons natuurlijk niet van de wijs brengen.

Maar voor een algemeen adviesgesprek zoals over testamenten, samenlevingsvormen of het doen van schenkingen ben je natuurlijk ook van harte welkom. Je bent dan gauw weer geïnformeerd over wat jouw mogelijkheden zijn.

 

Heb je vragen over een van deze onderwerpen of misschien een heel ander onderwerp? Laat ons dat dan weten.