Scheiden of uit elkaar gaan
Als de samenwoning of het huwelijk eindigt, dan worden de gezamenlijke bezittingen meestal verdeeld. De afspraken daarover worden dan vastgelegd in een overeenkomst of echtscheidingsconvenant. Wordt daarbij overeengekomen dat de woning op naam wordt gezet van een van beide ex-partners, dan is een notariële akte van verdeling vereist. In de akte van verdeling worden de gemaakte afspraken dan uitgevoerd. Ook een (hypothecaire) geldlening wordt dan in de verdeling van de woning ‘meegenomen’.
Moet ik nog iets doen als ik en mijn partner uit elkaar zijn gegaan?
Dat is wel verstandig. Leg met elkaar vast wat de verplichtingen zijn die je nog aan de ander moet nakomen, zoals het bijdragen in een gezamenlijke schuld, het verhuizen van bepaalde spullen, of de termijn die je nog aanhoudt om in de gezamenlijk woning te blijven wonen. Ben je gehuwd, dan leg je deze afspraken meestal vooraf vast.
Wat leg ik vast in een verdelingsakte?
De akte van verdeling is bedoeld voor het uitvoeren van de afspraken over de verdeling van de gezamenlijke goederen. Soms worden de inmiddels mondeling gemaakte afspraken ook schriftelijk vastgelegd. Zijn er tussen de ex-partners over en weer nog bedragen te voldoen, dan ligt het voor de hand dat de voldoening daarvan ook in de akte wordt vastgelegd.
Moet ik altijd een ouderschapsplan maken?
Als de ouders van een kind besluiten uit elkaar te gaan, dan moet je altijd een ouderschapsplan maken. Dat geldt ook als je niet met elkaar bent gehuwd. In het ouderschapsplan neem je afspraken op over de wijze waarop jullie de zorg- en opvoedingstaken verdelen, de omgang vastleggen, en ook hoe de onderlinge informatieverschaffing en de verzorging en opvoeding van de kinderen is geregeld.